onsdag 11 december 2013

Värdefulla Röster i P4 Malmöhus

Det är en märklig känsla. Ändå känns det helt naturlig. Vi sitter i fikarummet på Sveriges Radio denna morgon, Charlotte Rudenstam och jag. Vi ska vara gäster på P4 Malmöhus hos Morgon med Matilda Alborn kl 9.00.

Charlotte Rudenstam, redaktör HMVS.
Där berättar vi om Värdefulla Röster, boken som nu släpps. Jag har varit projektledare och Charlotte redaktör.Vi har hjälpt 21 kvinnor att sätta ord på det svåra och smärtsamma; död, förlust, utanförskap, sjukdom, otrohet, misshandel och depression. I ett rum på webben har dessa kvinnor fått en trygg plats fylld av kärlek, tillit, tröst och värme läka sina sår. De har tagit sig ur offerrollen och försonats med det som har hänt. Förlåtit den som de tidigare såg som förövaren. Förlåtit sig själv. Hitta en gemenskap där allt får plats. Där man kan vara sig själv dygnet runt.

Lyssna på Morgon i P4 med Matilda Alborn den 11/12:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=3367&date=2013-12-11
Ungefär vid tiden: 3.07.10 startar det. Välkommen att lyssna.

Matilda Alborn P4 Morgon
Under projektet har vi kramats mycket och innerligt - precis som jag och Matilda gjorde i morse. Både på riktigt, men också virtuellt. Vi har funnits för varandra när ingen annan orkat lyssna och se oss där vi befunnit oss. Vi har delat våra framsteg och våra motgångar. Visat oss nakna och sårbara. Gett och tagit emot kärlek. Lärt oss be om hjälp. Tränat på att ta emot det stöd som aldrig sinat. Inte bara värmande ord utan konkreta handlingar.


Vi insåg under projektet att det som förde oss samman var vår längtan efter en gemenskap som rymde allt. Där ingen vill tysta varken våra tårar, vår vrede eller våra lyckojubel. Där människor lyssnar och låter oss tala till punkt. Där ingen försöker fixa oss, som om vi var defekta, bara för att vi bär ett sår. Istället band vi nya starka kärleksband genom att visa vår sårbarhet. Vi insåg att vi alla var rädda för att bli dömda. Vi insåg att vi alla ville bli älskade och få älska. Som oss själva. Att det är tillräckligt. Vi förstod att när en är ledsen får någon annan gärna vara glad. Samtidigt. För vi kan glädjas med varandra när vi själva är ledsna. Det lättar upp tyngden. Vi insåg att vi kunna skratta mitt i vår egen sorg. Vi såg att få ge av oss själv är den största gåvan utav alla.


Vi står med fötterna i jorden. Vi är en del av det ständiga växande som sker naturligt i och omkring oss. Vi är allt; det nyfödda barnet, modern, den som just nu går med kryckor, hon som hyllar, hon som längtar, hon som står rak i ryggen, hon i skymundan, den eftertänksamma kvinnan, den som väntar barn, den sensuella, ladyn, husmodern, poeten, hon som strävar, hon som håller om, hon som leder, den passionerade, den frigjorda, barnmorskan, dottern, gudinnan, kvinnan ... allt är vi.
Vi är Värdefulla Röster.

Köp den bok vi skrivit ihop:
www.healmyvoicesweden.com